Hvilke viner til Smalahove?

Som utlending synes jeg at årstiden rundt Halloween høres ut som den perfekte tiden for å spise Smalahove – men er det like skummelt å velge en vin som passer til?

Å spise Smalahove blir mer og mer populært. For meg, som er veldig glad i pinnekjøtt, ble jeg ganske nysgjerrig på å bli kjent med Smalahove og ikke minst se hvilken vin som passer til det. Smalahove er digg! Jeg var litt overrasket over utseendet må jeg si, men så lenge jeg ikke tenkte så mye på øyet og den litt skremte grimasen så gikk det helt fint! Vi spiser jo mange andre deler av sauen og jeg vokste opp med å spise Haggis i Skottland, så hvorfor ikke spise hodet også!

Hvordan matche smaken?

Smalehove har ganske mørt kjøtt, ikke så forskjellig fra pinnekjøtt men med mindre salt og litt mindre røkt smak. Kjøttet er ganske delikat og ikke voldsomt sterkt, som betyr at det kanskje er lurt å unngå kraftige viner med mye fruktig smak og tanniner, ellers mister du nyansene i kjøttsmaken. 

Saltet i kjøttet hjelper fruktigheten i vinen å komme frem mye sterkere, så du kan godt velge en vin med ganske delikat fruktpreg, men helst en tørr vin.

3 vinstiler til Smalhove

 

1. “Traditional Method” Musserende

Traditional Method Musserende inkluderer Champagne, English Sparkling, Franciacorta og Cava.

Med Smalahove liker jeg musserende med høy syre og synes at en Non-vintage (NV) Champagne, Blanc de Blanc eller Blanc de Noir kan fungere godt. Jeg tror ikke jeg ville velge en Vintage Champagne fordi den delikate smaken i vinen kan bli borte.

English Sparkling fungerer veldig bra.

Gusbourne Brut Reserve 2016, England

Very good producer.  All wines from Gusbourne are single vintages rather than non-vintage with 3 years minimum on lees which builds more complexity and texture. Blend of Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier.   

Light gold colour, aromatic with savoury green apple, bright citrus, delicate white peach and hints of toast. Crisp acidity and with very good concentration on the palate, creamy fine bubbles and long apple-like finish.  Very good quality. Dosage 8g/l. 12% abv.  Score 92 pts

Price: 399,90

VMP: 7684501  Bestillingsutvalget

lyst å bli med på vinkurs? klikk her

2. Viner fra New Zealand med høy syre og eik-fermentert

Er du klar for en eventyr? Her kan du virkelig eksperimentere! Hvitviner fra New Zealand er kjent for høy syre, med en ren og klar fruktighet.  Om du velge en høy kvalitets Sauvignon Blanc eller Chardonnay som fermentert i eik så får du en delikat structure og toast eller røy-aktig utrykk som passer perfekt til Smalehove 

Dog Point Vineyard Section 94 Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand

High quality producer.

This style of Sauvignon Blanc is very different from the main stream examples from New Zealand and expresses a more classic restrained style.

Medium lemon colour. Smoky, flinty aromatics – not overt, struck match. On the palate juicy HIGH vibrant acidity, very good concentration of baked lemon, hints of toast, (some oak ferment), long finish. Core of lemon and lime, lemon grass with a slight creaminess mid-palate. Feels very young now, 

Spontaneous ferment in used oak with further maturation for eighteen months in used french oak.  13% abv. Score: 93 pts.

Note, this wine is quite closed in the beginning and benefits from decanting, in fact it was even beter on the second day. Will hold several day in a wine fridge. 

Price: 332,00 kr. 

VMP: 3996601 Bestillingsutvalget, available in some shops

3. Andre viner med høy syre som kan fungere bra

  • Tørr Riesling: Eksempler som er tørr med god konsentrasjon av citrus and green eple kan fungere veldig bra.  Tenk enten fra Rheingau eller Rheinhessen områder i Tyskland, eller velger Alsace Riesling fra Frankrike. 
  • Assyrtiko fra Santorini, Hellas
  • Dry Furmint fra Tokaj, Ungarn
Hei, We are using cookies, is that ok?