Alle trenger en vin som passer til mange forskjellige anledninger og som mange vil like.  Dette er det jeg vil beskrive som en god husvin. En vin som du godt kan kjøpe flere av, og ha på lur i tilfelle venner kommer på besøk.

Chardonnay – en druetype med mange personligheter
Chardonnay endrer seg avhengig av hvor den vokser og hvordan vinmakeren har bearbeidet druene under vinifikasjonsprosessen.   Om druen vokser i et mer kjølig klima, så viser den seg fra sin mer syrlige side, med knaskende grønne epler og epleblomst  – som for eksempel i Chablis.  Om den vokser i et litt varmere klima, så kan den plutselig vise frem en helt annen side av seg selv, med mer steinfrukt og karakter av tropiske frukter, utrolig eleganse, kompleksitet og mineralitet – som man for eksempel finner i Burgund-området i nærheten av Puligny Montrachet. Men da blir vinene også veldig dyre.  Så hva kan man kjøpe til en rimeligere pris og som passer til mange?

California har en lang historie med å dyrke Chardonnay druer, og Wente plantet Chardonnay for over 100 år siden like øst for San Francisco.  Klimaet her gjør at Chardonnay druene blir rikere og mer modne, og viser mer aprikos og mer intens tropisk personlighet.  I California brukes det ofte eikefat, og sammen med den modne frukten gjør dette at vinen får en mer kompleks smak, med noter av vanilje og julekrydder samt deilig toast og smør som smelter på tungen.  

Det er ikke nødvendig å spise noe ved siden av denne type vin, men om du ønsker det, så passer den utmerket til grillet laks med smørsaus, grillet kylling eller pizza og pai med grønnsaker og ost.

Wente

Wente Morning Fog Chardonnay 2018

VMP: 796301
Pris: 189 kr.
Basisutvalget (finnes i de fleste butikkene)

From Livermore Valley AVA, which was first planted by Wente in 1883.  This valley lies 50 km east of San Francisco and has a strong historical connection being one of the first areas planted with Chardonnay and Wente Clones today are some of the most found Chadonnay vines in the USA. 

Tasting Note:

Light gold colour, aromas of white flowers, rich stone fruit, bright apricots, slight nuttiness and vanilla, and hints of butter. On the palate: juicy but soft and refreshing acidity, creamy texture with rich ripe melon and apricot, hints of spice, savoury toast and a moderately long finish. Well made and show a very good balance and freshness. 

Score: 91 points

winemaking: 50% fermentation in oak (60% new) rest in inert vessel. 

Food pairing: grilled salmon with butter saus and vegetables, chicken dishes, vegetable pie and quiche. 

 

Delta på digital vinkurs hos oss:

Hei, We are using cookies, is that ok?